This is Delphi, A free premium blogger theme for you.

dissabte, 5 de maig del 2012

Ens han explicat que les tecnologies -la informàtica en el cas que ens ocupa- són una meravella perquè ens faciliten la vida.

Es veu que només fent un clic pots buscar la recepta de l'arròs a banda, desar i ordenar les teves fotografies en carpetes o àlbums, imprimir les fotografies, portar la comptabilitat de casa o del negoci, demanar que et portin la compra a casa, guardar-nos aquell article tant interessant que vam trobar l'altre dia, enviar-li un correu al fill que ara viu a Holanda...

Tot això és veritat. El que no ens han explicat, sigui per vendre més o perquè es dóna per suposat, és que només amb el CLIC no n'hi ha prou :) La màquina, l'ordinador, EXECUTA a la perfecció però nosaltres abans hem de PENSAR l'ordre que li hem de donar perquè l'executi.

Sempre insisteixo molt en aquesta idea: la informàtica té trampa, perquè la idea d'aconseguir el que volem amb un sol clic és molt temptadora i, de fet, fer clic és la cosa més senzilla del món. Entrem en la dinàmica de fer les coses en un moment, de forma fàcil i ràpida sense pensar gaire què estem fent, però ens perdem coses pel camí...

"Comunicar-nos" amb l'ordinador per aconseguir que faci el que nosaltres volem requereix un aprenentatge. I això implica:
  • LLEGIR. Sigui els missatges que ens torna, el que diu a les finestres que s'obren, els manuals d'instruccions, les notes o apunts que tinguem...
  • COMPRENDRE. És imprescindible entendre què hem llegit. Què significa?
  • PENSAR. Perquè si el que hem llegit té algun sentit, segurament també tindrà alguna conseqüència o implicarà quelcom.
Només pensant què hem de fer i com, aconseguirem que la màquina "ens obeeixi".

Però hi ha també un altre factor importantíssim: LA PRÀCTICA. Practicar també forma part de l'aprenentatge.

Avui dia tots vivim accelerats, tenim poc temps per fer les coses, hem de fer-ne moltes i és complicat trobar temps per fer allò que ens agrada. Amb aquest panorama és difícil practicar alguna cosa que no ens és imprescindible i per altra banda també és més fàcil entrar en la dinàmica que abans dèiem, de fer les coses ràpidament sense pensar gaire.

Però hem d'intentar no renunciar a PENSAR. Si ens acostumem a fer-ho, ja tenim molt de guanyat.

Està clar que cada vegada les màquines fan més coses per nosaltres i ja fa anys que es treballa en el camp de la Intel.ligència Artificial, però jo crec que no hauríem de renunciar a pensar per nosaltres mateixos... i això no només aplica  la informàtica.

1 comentaris:

  1. Tens tota la raó Gemma! es una reflexió molt encertada.Sort que no t'ha acabes mai la paciència que tens amb nosaltres,i això es molt de agrair.




    Mercè

    ResponElimina